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タイトル
  • ja 都市部の地域高齢者の身体機能,口腔機能および食生活に関する予備調査 -フレイルおよびサルコペニアに着目して-
その他のタイトル
  • en A Pilot Survey of Physical Function, Oral Function and Dietary Habits in Community-dwelling Older Adults Living without Professional Nutritional Management in an Urban Area: A Focus on Frailty and Sarcopenia
作成者
主題
  • Other 地域高齢者
  • Other サルコペニア
  • Other フレイル
  • Other 食生活
  • Other Community-dwelling Older Adults
  • Other Sarcopenia
  • Other Frailty
  • Other Dietary Habits.
内容注記
  • Other 本研究の目的は,都市部に住む専門的な栄養管理を受けていない地域高齢者の身体機能,口腔機能および食生活を評価することである.対象者は,健康づくりサークルに通う高齢者を健康群とし,介護保険制度で要支援認定を受けている高齢者施設入居者および介護予防デイサービス利用者を虚弱群とした.基本属性,フレイルチェック,食生活の項目からなる無記名自記式質問紙調査を行い,身体計測,身体機能および口腔機能を評価した.健康群と比較し,虚弱群の平均年齢は約10 歳高く(p<0.001),虚弱群はサルコペニアの指標となる握力および下肢運動機能の低下した対象者の割合が高かった(p=0.002)ことから,加齢による身体機能の低下が推察された.口腔機能は両群とも正常だったが,食生活において,卵の摂取頻度は健康群に比べて虚弱群で有意に低かった(p=0.034).将来的には,対象者を増やし,より詳細な食生活および食生活に関連した生活背景の調査が有益であると考えられた.
  • Other Objective: The purpose of this study was to investigate the physical function, oralfunction and dietary habits of community-dwelling older adults living without professionalnutritional management living in City A, which is an urban area.Method: The healthy group were members of a health promotion group, and the frail groupwere those certified as needing support who lived in nursing homes as well as users of adaycare service aimed at preventing users from becoming long-term care recipients. Aquestionnaire survey consisting of items on basic attributes, frailty, dietary habits wasconducted, and anthropometric measurements and assessment of oral function wereperformed.Result: Compared with the healthy group, the mean age of the frail group was significantlyolder by about 10 years (p < 0.001), and there were significantly more individuals with weakgrip strength and lower extremity motor function, which are indicative of sarcopenia(p=0.002), suggesting an age-related decline in physical functions. Oral function was normal inboth groups, but there were differences in dietary habits. For example, the frequency of eggconsumption was significantly lower in the frail group than in the healthy group (p=0.034).Conclusion: In the future, it would be beneficial to conduct a study on a larger sample size andinvestigate more details on dietary habits and lifestyle associated with dietary habits.
出版者 札幌市立大学
日付
    Created2022-10-05 , Issued2022-09-15
言語
  • jpn
資源タイプ departmental bulletin paper
出版タイプ VoR
資源識別子 URI http://id.nii.ac.jp/1261/00000216/ , DOI https://doi.org/10.15025/00000216
ID
  • JaLC 10.15025/00000216
収録誌情報
    • ISSN 1881-9427
      • 札幌市立大学研究論文集 = SCU Journal of Design & Nursing
      • 16 1 開始ページ45 終了ページ53
ファイル
コンテンツ更新日時 2023-06-26