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Title
  • ja 肉畜資源としての口之島野生化牛の高度利用に関する研究
Alternative
  • The beef production using Kuchinoshima feral cattle
  • ニクチク シゲン トシテノ クチノシマ ヤセイカ ギュウ ノ コウド リヨウ ニカンスル ケンキュウ
Creator
Subject
  • Other 畜産学・獣医学
  • Other 畜産学・草地学
  • NDC 648
Description
  • Other type:研究報告書
  • Other 2011-2013年度科学研究費助成事業(若手研究(B))研究成果報告書 課題番号:23780267 研究代表者:大島一郎(鹿児島大学・農学部・助教)
  • Other 口之島野生化牛と黒毛和種の交雑種(KJB)に慣行肥育を行い、発育、筋繊維特性及び枝肉特性を黒毛和種(JB)と比較した。KJBはJBより後躯が小さい特徴を示した。KJB最長筋の筋繊維型は育成・肥育期間を通してJBよりも細い筋繊維を有していた。KJBの枝肉は、JBに比べて特に歩留等級で劣るものの、脂肪蓄積はJBよりも少なく、また前肢帯部分の産肉性に優れていることが明らかとなった。本研究の成果より口之島野生化牛を利用した特徴的な牛肉生産の可能性が示唆された。
  • Other To evaluate the growth, skeletal muscle characteristics and carcass traits, the crossbred between Kuchinoshima feral and Japanese black (KJB) and Japanese Black (JB) were compared. Both breeds were reared similarly from birth to 28 months old by the typical fattening program to produce highly marbling beef. KJB showed smaller pelvic scale than JB. The myofiber of longissimus muscle of KJB showed smaller diameter than that of JB from 6 to 18 months old. Though the carcass yield grade of KJB was inferior to JB, the carcass of KJB showed the less fat deposition, much meat productivity at thoracic limb girdle part. From these results, the possibility of unique meat production using Kuchinoshima feral cattle was suggested.
Publisher 鹿児島大学
Date
    Created2016-10-27
Language
  • jpn
Resource Type research report
Version Type VoR
Identifier URI http://hdl.handle.net/10232/24004
File
Oaidate 2021-04-14