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Title
  • ja 血液透析患者における現在歯数と栄養状態および食事摂取状況の検討
Alternative
  • en Missing teeth is associated with food intake and nutritional status in patients undergoing hemodialysis
Creator
    • ja 宇野, 千晴
    • ja 松下, 英二
    • ja 葛谷, 雅文
Rights
  • CC BY-NC-ND
Subject
  • Other 透析患者
  • Other 栄養障害
  • Other Geriatric Nutritional Risk Index(GNRI)
  • Other 食事摂取状況
  • Other Hemodialysis patients
  • Other malnutrition
  • Other Geriatric Nutritional Risk Index (GNRI)
  • Other nutritional intake
Description
  • Other 【目的】透析患者の高齢化が進んでおり、低栄養と生命予後の関連が報告されている。低栄養を引き起こす要因の一つとして食事摂取量の低下が挙げられ、口腔疾患が影響を与える可能性があると考えられている。高齢者を対象とした研究では歯の喪失は栄養状態や栄養摂取に影響を及ぼしていることが報告されているが、透析患者における報告は少ない。そこで、血液透析患者において栄養評価を行い食事摂取状況と現在歯数との関連性を明らかにすることを目的に調査を行った。【方法】透析医療機関に通院する血液透析患者115名を対象に患者背景因子、食事調査、血液生化学検査、身体計測の測定および口腔内の状況の調査を行い、その関連について比較検討を行った。【結果】対象者は年齢68.2±11.6歳、透析歴9.8±9.1年で、栄養摂取量はエネルギー量30.6±6.5kcal/kg IBW、たんぱく質1.0±0.3g/kg IBW であった。このうちGeriatric nutritional risk index(GNRI)91.2未満の患者では、有意に平均年齢が高く透析歴も長かった。エネルギー摂取量やたんぱく質摂取量は有意に少なく、%身体計測値は全ての項目で有意に低く、6ヶ月間の体重変化量は有意に減少していた。現在歯数別で比較すると、normalized protein catabolic rate(nPCR)や% creatinine generation rate(% CGR)とGNRIの間に有意な正の相関を認めた。現在歯数とたんぱく質、脂質、鉄が、食品群別では、肉類や魚介類、種実類、海藻類、緑黄色野菜の摂取に有意な相関がみられた。中2日の体重増加率が6%以上の患者が多く、6ヶ月間の体重変化量は有意に減少していた。【結論】血液透析患者において歯の喪失により咀嚼しやすい食品に偏った食事内容になることで不十分な栄養摂取状況になり栄養障害の要因になりうる可能性がある。歯数などの口腔環境を考慮した栄養介入の必要性がある。
  • Other [Purpose] Elderly patients undergoing hemodialysis are increasing, and malnutrition is related to poor prognosis. Lack of teeth in elderly is associated to reduce nutritional intake, and could cause malnutrition, but only a few reports in dialysis patients. We aimed to clarify the relationship between the nutritional status and lack of teeth in patients undergoing hemodialysis.[Method] Nutritional assessments, including history taking, meal intake, oral status anthropometric and biomedical measurements were performed on 115 hemodialysis patients at an outpatient facility.[Results] The mean age was 68.2±11.6y, and the mean duration of dialysis was 9.8 ± 9.1y. The mean calorie intake was 30.6 ± 6.5 kcal/kg IBW, and protein intake was 1.0 ± 0.3/kg IBW. Patients with lower geriatric nutritional risk index (GNRI) (less than 91.2) had significantly higher age and longer duration of dialysis than patients with higher GNRI. Intake of calorie and protein, and results of anthropometric measurements in patients with lower GNRI were significantly lower, and body weight significantly decreased at 6 months later. The number of remaining natural teeth had a significant positive correlation with normalized protein catabolic rate (nPCR), % creatinine generation rate (% CGR) and GNRI. Also, the number of remaining natural teeth had a significant positive correlation with intake of protein, lipid and iron, and with intake of meat, fish and shellfish, seeds, seaweeds and green-yellow vegetables. Most of dialysis patients gain 6% or more body weight on the 2nd day after dialysis, and their body weight significantly decreased at 6 months later.[Conclusion] In hemodialysis patients, decreasing of remaining natural teeth caused insufficient nutritional intake, which could be a factor of malnutrition. Appropriate nutritional support is necessary for elderly dialysis patients with lack of natural teeth.
Publisher 名古屋学芸大学管理栄養学部
Date
    Created2019-05-20 , Issued2018-12-25
Language
  • jpn
Resource Type departmental bulletin paper
Version Type NA
Identifier URI http://id.nii.ac.jp/1095/00001274/ , DOI https://doi.org/10.15073/00001274
ID
  • JaLC 10.15073/00001274
Journal
    • ISSN 2189-2121
      • 名古屋栄養科学雑誌 = Nagoya Journal of Nutritional Sciences
      • Volume Number4 Page Start25 Page End36
File
Oaidate 2023-06-26